БЛОГЪТ НА НИКОЛАЙ ДОСЕВ
За мистерии,загадки,свръхестественото и феномените,които не можем да обясним.

вторник, 28 юли 2009 г.

Мъртвата пустош на Байкалския триъгълник




През лятото на 1907г. в небето над Байкал се издигнал въздушен балон.Пред офицерите от източносибирския въздухоплавателен батальон стояла задачата да прелетят езерото от запад на изток.Експедицията изчезнала...

Въпреки,че оттогава са минали много десетилетия,че са измислени самолетите,вертолетите и мощните радари,остава заповедта за забрана офицерите от руската армия да летят над Байкал в района на нос Рити,защото е опасно.Зоната е смятана за аномална и влиза в състава на стотината най-непредсказуеми места на Земята.
Тук изведнъж спокойното време се сменя с бушуващи ураганни ветрове,уредите и техниката без причина отказват да работят.Изследването на т.нар. Байкалски триъгълник е практически невъзможно.Само през последните години от него не са се върнали три международни научни екипа,безследно изчезнали над 20 любители-пътещественици,а през 2005г. се разбил въртолет на руската гражданска отбрана.Той излетял на 13 юли от село Оек,за да участва в ликвидирането на няколко огнища на горски пожари, паднал в езерото близо до нос Рити и двамата пилоти загинали.


Сред коренното бурятско население се носят страховити легенди за тези места.Според една от тях тук живеят свирепи божества,които изпращат на хората ледени ветрове. Вдействителност в областта се извършва аномално пресичане на въздушни потоци.
Съединявайки се,те образуват зона,прелитането през и над която може да се окаже смъртоносно.Малобройните пътешественици,които са имали късмета да оцелеят след посещението си на Байкалския Триъгълник, споделят че са видели изтръгнати от корените им вековни дървета,дълбоки пукнатини в почвата, пресъхнали горски реки.Изобщо - мъртво царство...
Отново легендите разказват,че някога тези мрачни места били гъст населени. Тук съществувал древен град с високо развита цивилизация. Версията е потвърдена от загадъчни археологически находки: парчета от керамика на възраст на 3000 години, останки от древни стени и неразбираеми каменни пирамиди. Специалистите твърдят, че тук се намират следите от древна обсерватория, построена през Х в.пр.н.е.
Местните жители никога не търсят добитък, който се е изгубил в района на нос Рити. Ловец, който случайно пресече невидимите граници на аномалната зона, след излизането си от нея сваля всички дрехи, които е носел, за да бъдат пречистени от влиянието на злите духове.
Според обясненията на учените демоните нямат нищо общо с аномалиите в района. Просто нос Рити се намира в геопатогенна зона, чиито излъчвания са опасни.В такива места човек много бързо започва да се уморява умствено и физически. По тази причина нито едно от ловните селища не просъществувало повече от две десетилетия. Жителите им започнали да измират, жените станали безплодни, оцелелите побързали да ги напуснат,за да се спасят.
Вина за тези трагедии може да носят повишеният радиационен фон и електромагнитното излъчване, които се процеждат през разломите на земната кора в областта. Но опитите през 60-те години на миналия век радиацията да бъде измерена, не довели до никакви резултати.
Или уредите отказвали да работят,или показвали невъзможни стойности. След няколко години никой от смелчаците-изследователи, участвали в провеждането на измерванията, вече не бил между живите.Днес нито една от многобройните теории не може да даде удовлетворително обяснение на феномена нос Рити.
Съществува поверие,че тези места са прокълнати. Но кой и защо ги е превърнал в смъстоносно опасни - дали космически пришълци, за да не допускат човешко присъствие и да могат необезпокоявани да извършват своите извънземни експерименти?
Или опасноста идва от радиоактивните отпадъци, останали от съществуваща в района и изоставена обсерватория за преход в четвъртото измерение?
Очевидци наблюдавали над Байкалския триъгълник светеещи кълба и концентрични кръгове.




Местните жители се подчиняват на прастаро поверие в областта да не се секат дървета и да не стъпва женски крак, за да не разсърди местния зъл дух. Шири се слухът,че някъде тук се намира гробът на Чингиз Хан и неговия дух пази спокойствието на района. От древни времена областта на нос Рити е смятана на свещена. До 70-те години на миналия век тук се провеждали шамански сборища. Байкал е смятан за свещено езеро от бурятите и заради лековитата си вода,използвана от шаманите.
"Въздушната Тръба" над нос Рити образува търбулентна зона.Според съобщенията на местни вестници летателните апарати, които се опитват да пресекат това пространство, сякаш се сблъскват с невидима въздушна стена, като че ли неизвестна сила ги завърта и отхвърля назад и нагоре.
През 2007г. двама въздухоплаватели от Нижни Новгород с голям риск успели да прелетят над езерото с въздушен балон. А на 10 Септември с.г. сред байкалска буря едва не загинал пътешественикът Валентин Ефремов.Той разказал, че се сблъскал със зоната на турбулентност на височина 3400 м., след което рязко бил изхвърлен на височина 5000м. Уредите включително и GPS-системата и радиостанцията му, отказали да работят.
Трагично завършила срещата на аквалангисти, потопили се на 50м, с триметрова бяла фигура - когато се опитали да я докоснат, били изхвърлени на повърхността и загинали от декомпенсация на налягането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар