БЛОГЪТ НА НИКОЛАЙ ДОСЕВ
За мистерии,загадки,свръхестественото и феномените,които не можем да обясним.

вторник, 9 февруари 2010 г.

Тунел на Луната

Тунел на Луната ще се превърне в първата земна база

На 22 октомври 2009 г. японската космическа сонда "Кагуя" предаде изображение на дупка в лунната повърхност с диаметър около 65м и дълбочина не по-малко от 80м.


Астрономите допуснаха, че дупката води в още по-дълбок тунел, образуван от потоци лава. Находката бе направена в района на вулканичното плато Хълмовете на Мариус, което се намира откъм най-близката към Земята страна на Луната. Учените смятат, че ямата се е формирала още по време на младостта на Луната, когато под нейната кора се извършвали активни сеизмични процеси.
Потвърждение за вулканичната дейсност на земния спътник е наличието на канали-бразди, които покриват нейната повърхност. Учените предполагат, че откритият тунел води до струпване на лава, което е с диаметър поне 370м. Друга теория гласи, че ямата е създадена вследствие на падане на метеорит или след лунотресение ;).
Откритият тунел би могъл да се използва за изграждането на първата земна база на Луната. Той би защитил хората от въздействието на космическата радиация и от метеоритните дъждове. Базалтът, от който преобладаващо се състои лунната лава, е идеален щит срещу радиацията.
Така че бъдещите обитатели на Луната вече разполагат с готово пространство, което просто е неонходимо да облагородят за своите нужди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар